NY ROMAN

I april 2020 släpps min åttonde roman SVÄRMODERN på Norstedts förlag.

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras när sonen träffar en ny flickvän som blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter och försöker hjälpa till med de godaste intentioner, men uppfattas som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.  Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon själv, utan hennes svärdotter och hans nya familjen. Och när hennes egen mamma går bort, så upptäcker hon att ingen längre finns vid hennes sida.  Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras när sonen träffar en ny flickvän som blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter och försöker hjälpa till med de godaste intentioner, men uppfattas som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon själv, utan hennes svärdotter och hans nya familjen. Och när hennes egen mamma går bort, så upptäcker hon att ingen längre finns vid hennes sida.

Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.

Foto/copyright: Anna-Lena Ahlström

Foto/copyright: Anna-Lena Ahlström

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG - HÅLLTIDER

I helgen åker jag till Bokmässan i Göteborg för att prata om mina böcker Tjockdrottningen, Ni kommer sakna mig och Fältguide för bonusfamiljen - här är mina hålltider - hoppas vi ses!

LÖRDAG 30/9

Stafettintervju 10.30 – 10.50, monterscenen Manegen B02:02 Författare ställer kluriga frågor till varandra! Stafettintervju med Josefine Sundström, Johan Anderblad, Daniel Sjölin & Moa Herngren. Samtalet följs av signering. 

Bonusfamiljer och stjärnfamiljer i barn- och ungdomslitteraturen 11.00 – 11.20, mini-seminarium, sal F2 Om bonusfamiljer, stjärnfamiljer och om hur nya familjekonstellationer påverkar barn- och ungdomsromanen. Moa Herngren är aktuell som manusförfattare för SVT-serien Bonusfamiljen, podden Bonusfamiljen, boken Handbok för bonusfamiljen och senast med Ni kommer sakna mig, en ungdomsroman där en miss i planeringen i en bonusfamilj leder till stor dramatik. Emma Karinsdotter är författare till Lisbet och Sambakungen, en galen, rolig och normkreativ högläsningspärla om 6-åriga Lisbet som lever med sin excentriska farmor. Moderator: Karin Lemon. Signering efteråt i anslutning till salen. 

Feminism i ungdomsboken 13.00 – 13.20, monterscenen Manegen B02:02 Hur mycket kan man anpassa sig till den man är kär i innan man förvandlas till en våt fläck? Hur ska man vara för att vara en riktig feminist? Hur gör man för att överleva som ung, utsatt tjej på rymmen? Detta är frågor som huvudkaraktärerna brottas med i tre nyutkomna ungdomsromaner. Maria Frensborg, aktuell med Mina smala axlars längtan, Agnes Lindström, aktuell med debuten Hata Gustavsberg! och Moa Herngren, aktuell med Ni kommer sakna mig pratar om att upptäcka feminismen. Och sig själv. Samtalet följs av signering. 

Samtal om romanen Tjockdrottningen med förläggare Jennifer Lindström/Norstedts 14.30-14.40, monterscenen B05:22

Samtal om Tjockdrottningen med Rebecka Edgren Aldén/Adlibris/Norstedt 16.30-16.50, Miniseminarium, F2 

Feminism, manlighetsnormer och fördomar 17.15 – 17.45, Världskulturmuseet Hur är det att vara ung tjej eller kille idag? Hur ser rollerna ut? Ska män fortfarande kunna ta en smäll utan att gråta, eller finns det en nytänd feminism på gång? Ett samtal om när könsroller, patriarkala system och synliggjorda maktstrukturer blir något konkret som vi upplever i vår vardag. Med Hampus Nessvold, Maria Frensborg och Moa Herngren. Moderator: Julia Skott 

SÖNDAG 1/10

Bokus – samtal om Tjockdrottningen 09.30-09.45, B06:72

Bonus- och stjärnfamiljer i barn- och ungdomslitteraturen 10.00 – 10.20, Ung scen A03:22 Om bonusfamiljer, stjärnfamiljer och om hur nya familjekonstellationer påverkar barn- och ungdomsromanen. Moa Herngren är aktuell som manusförfattare för SVT-serien Bonusfamiljen, podden Bonusfamiljen, boken Handbok för bonusfamiljen och senast med Ni kommer sakna mig, en ungdomsroman där en miss i planeringen i en bonusfamilj leder till stor dramatik. Emma
Karinsdotter är författare till Lisbet och Sambakungen, en galen, rolig och normkreativ högläsningspärla om 6-åriga Lisbet som lever med sin excentriska farmor. Moderator: Karin Lemon. 

Hitta sig själv eller hålla fast vid den man är? SÖ 10.30 – 10.50
monterscenen Manegen B02:02 Om identitetssökande i ungdomsromanen. 

Samtal om Tjockdrottningen med förläggare Jennifer Lindström/Norstedts 11.30-11.20, monterscenen B05:22 

Ungdomens eviga frågor 12.00 – 12.45, storseminarium sal K2 Den norska tv-serien Skam har svept fram över jordklotet och fått miljontals fans över hela världen. Hur förhåller sig en ungdomsboksförfattare till detta fenomen som behandlar gymnasietidens eviga frågor om kärlek, vänskap, svek och identitet? En kvartett författare berättar om sitt förhållande till Skam och hur de själva tar sig an dessa frågor: Maria Frensborg (Mina smala axlars längtan), Moa Herngren (Ni kommer sakna mig), Nina Gröntvedt (En rumpa att dö för) och Johanna Lindbäck (Karta för förälskade och andra vilsna). Moderator: Tara Moshizi. Följs av signering. 

Samtal på Psykologiscenen med Katharina Lind 13.30-13.50, C-hallen

Eksjö bokhandel 14.30-15.00, B03:45

FullSizeRender.jpg

TJOCKDROTTNINGEN ON THE ROAD

Igår var jag i Kristianstad på deras mycket välordnade bokfestival och pratade om min nya roman Tjockdrottningen och skrivande. Alltid lika kul att träffa läsare!

FullSizeRender.jpg

Här jag och Cecilia Lindgren bibliotikarie från Lunds stadsbibliotek som jag samtalade med på scen.

I höst kommer jag åka runt på lite olika platser och prata om Tjockdrottningen och mina andra böcker samt boksignering. Kom gärna förbi om ni är i närheten! 

*Bokmässan i Göteborg - 30/9-1/10

*Visby - Bokens dag - 18/10

*Kiruna bokfestival - 19/10

*Halmstad - En kväll för boken - 9/11

*Borlänge bibliotek - 21/11

*Järfälla kommun - Att (över)leva i bonusfamilj - 23/11

FullSizeRender.jpg

Hoppas vi ses!📚🎤👋🏻

TJOCKDROTTNINGEN ÄR HÄR

Nu är äntligen min nya roman "Tjockdrottningen" ute i butik som man kan läsa om här

Hoppas ni ska gilla min Tjockdrottningen lika mycket som jag. Jag firade henne med tårta, godis och vänner på Teater Galeasen🎈🎂🍭

IMG_4604.JPG

Bokomslag i tårtform!

FullSizeRender.jpg

Många bitar blev det! 

FullSizeRender.jpg

Glad författare med nytryckt bok😃🎈📚

FullSizeRender.jpg

Kompisar kom och grattade  

FullSizeRender.jpg

 ...fler kompisar!

FullSizeRender.jpg

Och många vackra blommor! 

FullSizeRender.jpg

SOMMAR I P1🌸🌸🌸

Här en bild på mig strax efter mitt sommarprat när min producent Estrid Bengtsdotter lämnade över det här fina diplomet. Det var bland det läskigaste jag gjort men också bland det roligaste. TACK från djupet av mitt hjärta för alla fantastiska mejl, brev, meddelanden, samtal och sms som strömmat in efter programmet. Överväldigad och så otroligt glad för detta!❤️ 

FullSizeRender.jpg

Estrid och jag på Sveriges radio i Visby där mitt sommarprogram spelades in. 

OCH SÅ EN PODD!

Hej igen! Nu är det även dags för en podd om bonusfamiljen. Jag, min svägerska Clara (som inte bara är medskapare till tv-serien Bonusfamiljen, utan också är samtalsterapeut), samt psykoterapeuten Per Naroskin har tillsammans startat Bonusfamiljen-podden som har premiär idag. Podden kommer ut varannan måndag och i varje avsnitt så besvarar vi nya lyssnarfrågor, utmaningar och problem i bonusfamiljen. Podden hittar du på Acast eller ITunes. På vår nya hemsidan bonusfamiljen.se kan man också läsa mer om podden samt mejla oss frågor!

Jag, Clara och Per.

Jag, Clara och Per.

BONUSFAMILJEN

Några av Bonusfamiljens fantastiska skådespelare<3

Några av Bonusfamiljens fantastiska skådespelare<3

Igår hade äntligen vår tv-serie Bonusfamiljen premiär i SVT! Det har varit och ÄR en så rolig resa att få jobba med den. Just nu spelar vi in säsong 2 och så många fantastiska människor arbetar med denna serie, både bakom och framför kameran. Jag hoppas att ni ska gilla! Måndagar 21.00 i SVT

Clara, Felix och jag.

Clara, Felix och jag.

 

 

EN BOK LEVER SITT EGET LIV

Att släppa en bok är fortfarande lika ovant. Från att ha suttit mest själv och arbetat med den och skrivit så ska man plötsligt börja prata om den och formulera sig kring den. Samtidigt så klart väldigt kul att människor är nyfikna på ens nya bokbebis! Det är nästan precis en månad nu sen "Fältguide för Bonusfamiljen" släpptes och det har varit full rulle med både teve, radio och tidnings-intervjuer samt föredrag och signeringar. Denna vecka gör jag ytterligare ett par intervjuer och lite annat smått och gott är på gång. Det känns verkligen som om det finns ett sug efter att veta mer kring hur sjutton man ska göra för att få en bonusfamilj att fungera och jag hoppas verkligen att min bok ska hjälpa familjer runt om i landet. Både att få känna igen sig  men också få lite pepp och förhoppningsvis nya tankar kring hur de kan förhålla sig. 

Här kommer lite bilder från månaden som gått!

Det kom en massa härliga människor på bokreleasen på Teater Galeasen på Skeppsholmen som ligger precis vid mitt kontor. 

Det kom en massa härliga människor på bokreleasen på Teater Galeasen på Skeppsholmen som ligger precis vid mitt kontor. 

Min fina svägerska Clara som jag gjort dramaserien "Bonusfamiljen" ihop med som kommer på SVT i januari. 

Min fina svägerska Clara som jag gjort dramaserien "Bonusfamiljen" ihop med som kommer på SVT i januari. 

Min kusin Malin💕 

Min kusin Malin💕 

Och min grymma förläggare Alexandra och fantastiska redaktör Anna! 

Och min grymma förläggare Alexandra och fantastiska redaktör Anna! 

Hos Malou.  

Hos Malou.  

Lotta Bromé .

Lotta Bromé .

Och härligt gäng hos P4😃 

Och härligt gäng hos P4😃 

Syntes i olika tidningar runt om i landet 👋🏻

Syntes i olika tidningar runt om i landet 👋🏻

Pratade på Akademibokhandeln. 

Pratade på Akademibokhandeln. 

Sålde böcker med författarkollegor. 

Sålde böcker med författarkollegor. 

Och signerade en massa böcker - den minst jobbiga delen med att skriva bok! 

Och signerade en massa böcker - den minst jobbiga delen med att skriva bok! 

FÄLTGUIDE FÖR BONUSFAMILJEN

Nu är min bok äntligen här och finns att köpa i butik från och med igår! Alltid lika speciellt när ens bok kommer från tryckeriet men kanske var det extra speciellt denna gång eftersom boken är väldigt personlig och ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag hoppas verkligen att den ska kunna vara till nytta, hjälp och inspiration för andra bonusfamiljer.

Hurra för att du finns nu lilla bok! 

 

En låda kommer lastad! 

En låda kommer lastad! 

IMG_9296.JPG

PREMIÄRER

God höst! Eller vad säger man? Älskar varje sekund av denna årstid och att det äntligen blivit krispigt i luften och vackra höstfärger på träden. Denna månad välkomnar jag två bebisar. 27e oktober kommer äntligen min faktabok: "Fältguide för Bonusfamiljen" (Bonnier Fakta) och 20e oktober thriller-skräckserien "Svartsjön" på TV3 som jag varit med och skrivit. Båda projekten har varit otroligt roliga att jobba med och skriva. Hoppas ni ska gilla! 

Min nya bok!

Min nya bok!

Och tv-serien "Svartsjön" med Filip Berg i en av huvudrollerna. 

Och tv-serien "Svartsjön" med Filip Berg i en av huvudrollerna. 

SOMMAREN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN

Kanske den soligaste och varmaste sommaren på länge men samtidigt för mig en av de kortaste eftersom jag har jobbat mig igenom den med olika bok- och filmmanus. Sen många år tillbaka är sommaren min kanske bästa tid som författare eftersom jag då lägger mina "dayjobs" åt sidan och bara ägnar mig åt att skriva skönlitterärt. Den blir min bubbla och jag går in i zonen. Har fått väldigt mycket gjort och i stora delar jobbat utomhus eller på annan ort! Med familjen nära eller en bit bort. Men nästa år då ska jag banne mig ha en riktig industrisemester och som fölk!

Har för övrigt inlett hösten med en ny träningshobby! På grund av långdragen hälsporre har jag inte kunnat springa på flera månader, har hängt i gymmet vilket är bra men tråkigt så nu har jag börjat med något som jag tror kan bli en bra ventil: Krav Maga en stenhård kampträning/självförsvar. Apjobbigt men också askul. Efter två pass kan jag konstatera att det nog blir mest långärmat i höst!👊🏼 

Ska man bli stark får man lida pin eller hur var det nu igen?&nbsp;

Ska man bli stark får man lida pin eller hur var det nu igen? 

Två gånger i veckan hänger jag i en svettig källare på Söder, helt frivilligt...

Jag och några av mina nya träningskompisar. 

Jag och några av mina nya träningskompisar. 

NY BOK - FÄLTGUIDE FÖR BONUSFAMILJEN

Så glad att äntligen kunna berätta att jag kommer ut med en ny bok i höst! Det är min första faktabok och är en handbok för bonusfamiljer. En sån där bok som jag själv skulle ha behövt när jag gav mig in i en för sju år sen på en underbar och på samma gång rätt jävla jobbig resa. Boken heter Fältguide för bonusfamiljen och kommer ut på Bonnier Fakta i oktober och här kan ni läsa mer om den:

http://www.mynewsdesk.com/se/bonnier-fakta/pressreleases/ny-bok-faeltguide-foer-bonusfamiljen-av-moa-herngren-1420899

  

Jag och min fina bonusfamilj för några år sedan

Jag och min fina bonusfamilj för några år sedan

ATT FYLLA ÅR 46+...

I söndags fyllde jag fyrtiosju år. Jag var inställd på att ha en hel del åldersnoja eftersom jag har haft det de senaste åren. Tror det började någon gång efter fyrtio. Nu är inte de där femtio borta vid horisonten längre utan alldeles strax uppe på krönet. Jag ser siffrorna tydligt. Jag känner det i kroppen och ser det i mitt ansikte och mitt hårfäste. Jag blir äldre för varje år. 

Men så var det en klok person som sa för några veckor sedan att istället för att noja över att bli äldre så var hen tacksam över att ha fått ett år till. Ett år till av liv och av hälsa. För den hemska sanningen är ju att det inte är alla förunnat att bli äldre. Så många går bort alldeles för tidigt och ibland på de mest fruktansvärda sätt. Men jag, jag har fått den stora ynnesten att vara frisk och dessutom befinna mig på en plats i livet där jag känner mig lycklig och mår bra. Får arbeta med det jag älskar: Skrivande i olika former, böcker, tv-manus, film och artiklar. Har familj och ett mysigt hem. Kan springa och rida. Åka skidor och göra en massa annat kul. Visst finns det skitdagar en masse men sällan något som inte går att göra något åt. Jag har fan inte rätt att åldersnoja och där och då bestämde jag mig för att sluta med det (ja, jag vet, det går inte alltid att bestämma vad man ska känna men man kan ju sikta på det i alla fall) och istället vara glad för ett år till på jorden. Vara glad över möjligheten att få bli äldre. Ta vara på det istället för att längta bakåt till passerade år och kropp och liv. Och i år kändes det faktiskt bättre att fylla ett år till. Jag kände att jag FIRADE min födelsedag istället för att deppa över tidens gång. Försökte inte gömma undan siffran 47. Det var ändå helt okej att känna sig nostalgisk och att fascineras över att tiden går. Vänner och människor som kommit och gått på vägen. Bra och dåliga minnen. Men mest kände jag tacksamhet och glädje över att få vara här och vara frisk. 

Jag hade en fin dag i solen med nära och kära och åt precis bland det godaste jag vet, som vegansk prinsesstårta, choklad och litervis med kaffe. Avslutade med tofu pad-thai och tv-dinner.

Hurra för livet!

/Moa, 47 vårar

Grym vegansk prinsesstårta från Citykonditoriet. 

Grym vegansk prinsesstårta från Citykonditoriet. 

PRINCE & JAG

Det har gått några dagar sen Prince gick bort på tok för tidigt och jag har känt ett behov av att skriva om min relation till honom och vad han har betytt för mig. Det har visserligen redan skrivits hur mycket som helst i både tidningar och fb-statusar men det här är min blogg och därför tar jag mig rätten att skriva eftersom hans plötsliga död och "vår" historia ihop har malt i mitt huvud sen dess. Jag känner mig uppriktigt sorgsen. Så till er som inte pallar att läsa ännu ett blödigt inlägg om Prince som dryper av nostalgi är det en bra idé att sluta läsa här.

Jag var femton år gammal när Prince kom in i mitt liv. Jag och min bror Felix gick och såg Purple Rain på dåvarande Filmstaden som då låg i hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan. Jag visste inte mycket om Prince innan dess men både jag och Felix blev totalt knockade av den här filmen. Det var nog det närmaste en religiös upplevelse någon av oss någonsin kommit. Vi var helt chockade av den musikaliska käftsmäll som vi just fått. Efter det blev vi Princefierade. Vi köpte allt med Prince och lus-lyssnade på varenda skiva och varenda b-sida från från början till slut som gick att få tag på. Vi gick på varenda konsert, första gången 1986 på Hovet som var en helt oförglömlig upplevelse och sen hela tre gånger på Sign O´ times turnén när han var i Stockholm 1987. Vi köpte bootlegs och spelade sönder varenda spår. Vår gemensamma skivsamling växte och kom att innefatta Prince skyddslingar som Wendy & Lisa, Sheila E, Jill Jones mfl. Jag och brorsan som innan dess hade haft en ganska bråkig syskonrelation kom nära varandra tack vare Prince och fick ett gemensamt intresse i kärleken till musiken som verkligen förde oss samman.

Musiken blev en slags tröst i det tonårshelvete som jag gick igenom på ett personligt plan och jag fann tröst i Prince texter och melodier och lyckades dagdrömma mig in i en värld där jag stod ut. Jag åkte till och med som utbytesstudent till USA med någon slags hemlig tonårsdröm om att jag skulle hamna i Minneapolis och komma nära Prince. Tyvärr blev det inte så utan jag landade i stället mitt i bibelbältets Missouri där man inte dyrkade Prince på samma sätt som jag, ganska långt ifrån det till och med. Min plan om göra en egen liten avstickare till Minneapolis med buss föll tyvärr ganska direkt när det visade sig att min amerikanska värdfamilj knappt lät mig gå ut på kvällarna själv men drömmen levde vidare under hela mitt USA-år. 

1988 under Prince "Love sexy tour" såg jag och Felix båda de fullkomligt magiska konserterna och som ett mirakel kände min äldsta bror Måns en kille på Prince skivbolag och han lyckades fixa in oss på efterfesten i Spegelsalen på Grand hotel. Vi var båda fruktansvärt nervösa och jag visste in i det sista inte ens om jag skulle våga följa med. Men till slut tog jag mod till mig och gick. Prince satt som en kung i Spegelsalen som på en tron med hela sitt band runt sig och tog emot gästerna på kungligt vis. På darriga ben stod vi i en kö av gäster och till slut var det min och Felix tur att hälsa. Jag lyckades klämma fram ett "thank you for a great concert" tror jag och jag minns inte riktigt vad han sa tillbaka men det var väl typ ett tyst "thank you" om ens det. Sen var det över och vi gick vidare bland gästerna. Hela kvällen stod jag och försökte samla mod till att gå fram en gång till med förhoppningen att jag då skulle säga något mer intelligent men lyckades bara uppbringa kaxighet nog att gå fram och prata med saxofonisten Eric Leeds. Därefter fick jag något slags storhetsvansinne och den då sjuttonåriga nörd-musik-Moa bjöd upp Simply Reds sångare Mick Hucknell på dansgolvet som blev så paff att han tackade ja och dansade med mig en stund. 

Även om jag inte följde Prince musik lika slaviskt under 2000-talet så har hans låtar alltid funnits med mig och jag hade ynnesten att få se honom en sista gång när han spelade på Skeppsholmen på Stockholms Music & Arts-festival 2013. Han var lika jävla briljant som han alltid har varit och jag kände inte igen mig i de dissande recensionerna som kom dagen efter. Okej, jag kanske var lite partisk. Men ändå. Det var Prince för fan. 

När dödsbeskedet kom spenderade jag kvällen på Youtube med att se om Lovesexy konserten från Dortmund. Det var som om ingen tid hade gått. Hela konserten satt som inbränd i kroppen och huvudet från 1988 och jag visste exakt när nästa beat skulle komma och varenda övergång och nummer var lika klart som då. Herregud vilken jävla galning han var. Vilket geni. 

Det känns konstigt att sörja en person som man inte känner. Det är ju en envägsrelation med någon som liksom har letat sig in i ens hjärta och vars musik varit en följeslagare från trasig tonårssjäl och upp i vuxen ålder. 

Nu är jag snart 47 år och jag kommer lyssna vidare.

Tack för allt Prince <3

 

image.jpg
image.jpg